900 g bronzout (gourmetzout) uit Portugal
incl. BTW. excl. Verzendkosten
- Artikelnr.: 104562
- Gewicht: 0,96 kg
- EAN: 4250586324441
Dit natuurlijk biologisch waardevolle zout wordt verkregen met traditioneel handwerk. Het is het kristalheldere zout van de Marinhas do Sal, waar de zon 200 miljoen jaar geleden een oerzee opdroogde.
- Korrel: Verkrijgbaar in fijn (gietbaar).
- Verpakking: Gevuld met levensmiddelveilige 900 g draadboogglazen.
- Oorsprong en kwaliteit: Dokter Klaus Quellsalz uit Portugal wordt door kleine boeren uit traditioneel handwerk verkregen.
- Smaak en gebruik: Het natuurzuivere lentezout uit Portugal is een fijne smaakmaker die niet alleen dient om uw gerechten te verfijnen, maar ook tal van andere toepassingen biedt. Het is onbehandeld, geüniformeerd, ongefluorideerd en zonder chemische toevoegingen zoals antiklontermiddelen. Het is een aangenaam smakend en zeer goed verteerbaar tafelzout zonder enige toevoeging voor de gastronomische keuken en kan gebruikt worden voor vele andere toepassingen (pekelproductie, bad, spray, reiniging).
Alle informatie wordt hier naar eer en geweten gegeven. Het zijn geen diagnoses of therapiesuggesties. Ze zijn uitsluitend bedoeld voor geïnteresseerden en voor bijscholing. Wij zijn niet aansprakelijk voor schade die direct of indirect voortvloeit uit het gebruik van de informatie. Als u een ziekte vermoedt, raadpleeg dan een arts. De hier na te lezen meningen van klanten zijn subjectief en kunnen niet worden veralgemeend.
Zout is een verbinding van de elementen natrium en chloor (natriumchloride). In de chemie en voeding wordt het gewoon zout genoemd, in de geologie rotszout en in de mineralogie haliet.
Ontstaan van zoutafzettingen
Het sedimentair gesteente (sedimentgesteente) zout is zeer algemeen. Afzettingen ontstaan door eerst zout uit de rotsen te halen door verwering en het vervolgens met water weg te spoelen. Het komt zo in de wateren en de oceanen terecht. In stilstaand water leidt verdamping tot een concentratie van zout. Tijdens de uitdroging worden kristallijne vaste zoutafzettingen gevormd. Afhankelijk van de verschillende geologische formaties in de omgeving worden andere zouten aan de afzettingen toegevoegd.
Kristalzout
De term kristalzout verwijst meestal naar het feit dat zout een kristallijne (geordende) structuur heeft. Deze kristallijne structuur wordt altijd gevormd - ongeacht waar en hoe het zout wordt gevormd.
Pekel
Zout is zeer goed oplosbaar in water. Het maximale oplossend vermogen is 26%. Dit betekent dat er maximaal 260 gram zout kan worden opgelost in een liter water. Meer zout zou niet oplossen en onopgelost op de bodem blijven liggen. Deze pekel wordt verzadigd genoemd. Zeewater met een gemiddeld zoutgehalte van 3,5% bevat enorme hoeveelheden zout dat erin is opgelost.
Afzetting en winningsgebieden
Bronzout Portugal: Het is het kristalheldere zout van de Marinhas do Sal, waar de zon 200 miljoen jaar geleden een oerzee opdroogde. De oudste vondsten in dit gebied, die in verband kunnen worden gebracht met de zoutwinning, dateren uit het Paleolithicum ± 18000 jaar voor Christus. In historische tijden waren de Romeinen gebruikers van deze zoutfabriek.
De zoutvlaktes liggen in een vallei die is gevormd door de uitloging van zout in de loop van duizenden jaren. Een ondergrondse waterloop stapelt zich in het dalbassin op tot een pekel. Deze pekel komt aan de oppervlakte in een put van slechts 9 m diep, vergelijkbaar met een pekelbron. De winning van het zout gebeurt met de hand op de oude manier. Wanneer de pekel in de ondiepe bassins in de zomerzon verdampt, worden de zoutkristallen met houten glijbanen samengedrukt en in de vorm van piramides op houten platforms geschept. Hierdoor kan de overgebleven pekel worden afgevoerd en kunnen de kristallen worden opgeladen met vormenergie en, voor de laatste keer, met zonne-energie. Het kristalzout dat op deze manier wordt geproduceerd, is onderworpen aan een constante controle. Het wordt verkocht als natuurlijk zout en staat bekend als het beste zout van Portugal.